+32 (0)2 213 70 70

SVA certification SVA certification

Digitalisering en collectieve intelligentie

Nieuwe ideeën promoten

In een wereld waar innovatie niet langer een luxe is, hebben bedrijven het belang van de huidige ideologische verandering begrepen. Vandaag zijn we getuige van de opkomst van nieuwe structuren die breken met de codes en de deuren openen naar een grote diversiteit aan mogelijkheden. Coworken, Flex-kantoren, Open Spaces ... zijn enkele van de nieuwe manieren om de ruimtes te gebruiken en weerspsiegelen een andere manier om de bedrijfswereld en werkmethoden te bekijken.

Nu zijn mensen zich bewust van de noodzaak om te innoveren. Om een concurrentievoordeel te garanderen en op één lijn te blijven met de hyper globaliseerde markt, hebben bedrijven nieuwe manieren van werken bedacht. De doelstellingen zijn :

  • Niet meer blijven in een verouderde professionele gewoonte waarin alle bleef vergrendeld in een enkele taak, eerder aangewezen, en gaf geen ruimte voor de oprichting van nieuwe concepten;
  • Verplaatsen de lijnen op basis van de collectieve kracht en de congregatie van verschillende profielen.

De evolutie van organisaties helpen en nieuwe opties zoeken

Sinds 1980, worden firma’s losgemaakt van hun activiteiten in silo's en hebben ze gekozen voor meer samenwerkingsorganisaties, die de betrokkenheid van verschillende profielen en standpunten toe te staan tot dan genegeerd. Met de opkomst van nieuwe regels voor teamwork, wordt transversaliteit beetje bij beetje geïnstalleerd en worden de medewerkers gestimuleerd om deel te nemen aan multidisciplinaire projecten. Vandaag, hergroeperen "cellulaire" bedrijven verschillende autonome eenheden die werken in een collaboratieve geest, en zijn in staat om opnieuw samen te stellen als de behoeften van een project verschijnen. Dit is dan een flexibele, actieve organisatie die zich aanpast aan de huidige kader en innovatie genereert.

Het technologie gebruiken om het leven gemakkelijker te maken

Aldus Frédéric Chevalier, oprichter van de interdisciplinaire site The Camp, "globalisering, democratisering en verfijning van nieuwe technologieën stellen ons in staat om een ongekend niveau van samenwerking te bereiken in termen van de diversiteit van de betrokken deelnemers, evenals het verkrijgen van onmiddellijke resultaten" Dankzij de beste selectie van apparatuur, zal het bedrijf alle nodige hulpmiddelen aan zijn medewerkers geven, zodat ze gezamenlijk de mooiste innovaties kunnen uitvoeren.


De werkplek veranderen: een eenduidige methode

Om te voldoen aan de behoeften van de afstand die samenwerkingsmethoden te betrekken, is de organisatie van de werkplek veranderd. De oude organisaties zijn niet meer aangepast aan de huidige context : voor de verschillende firma's is er niet langer de configuratie van de fotolijst opgehangen aan de muur en de deur gesloten. De individuele en persoonlijke kantoor is bijna niet gebruikt, zelfs open ruimtes zijn veranderd door multi-spaces, coworking-infrastructuren en Flex-Office-configuratie (zonder een vast kantoor). Door de barrières te doorbreken, is de communicatie vergemakkelijkt en de omstandigheden die bevorderlijk zijn voor co-creatie zijn vastgesteld. Ten slotte, om aan de behoeften van rust en isolement te voldoen, worden de open spaces afwisselend met ruimtes van stilte, echte punten van terugtrekking, plaatsen van gezelligheid en ontspanning.